Bengalen

Om rasen

Bengalen är en relativt ny ras som avlades fram i USA under 60-, 70- och 80-talet.

Genom att korsa Asiatisk Leopardkatt (på latin ”Felis Bengalensis”) med olika tamkatter fick man fram en ras som kombinerar ett trevligt temparament med ett vilt och exotiskt utseende. Bengalen som ras, är fyra generationer bort från en ALC ( Asiatisk Leopardkatt) och betraktas som vilken tamkatt som helst. Bengalen kom till Sverige runt 1995 och godkändes av SVERAK under 1999. Allt sedan dess har antalet bengaler ökat stadigt i landet.

Till skillnad från andra tamkatter, har bengalen en mjuk, smygande gång som påminner om de större vildkatternas gångart. Den bär även som de större kattarterna, sin svans lågt. Det är några av de egenskaper som den ärvt med sig från det vilda, förutom de yttre egenskaperna såsom pälsen och dess mönster.

Bengalen är känd för sin speciella päls som ofta glittrar eller skimrar. När det gäller pälsens mönster ska den vara antingen fläckig (spotted) eller marmorerad (marble). Godkända Bengaler är genetiskt svarta, betecknas ”n”. Grundfärgen kan vara allt mellan olika nyanser av gult till beige eller olika bruna nyanser.

Hos snövarianterna, som även de är genetiskt svarta, varierar grundfärgen från elfenbensvit, cream och ljust beigebrun beroende på vilken av snövarianterna det är. De tre varianterna heter: Seal lynxpoint, seal mink och seal sephia.

Läs mer om rasen på Föreningen Bengalkattens hemsida

Bengalen som individ

Som individ är bengalen en aktiv katt som är social, intelligent och nyfiken. En del bengaler trivs bäst med att vara ensamkatt, dock är det vanligare att de vill ha sällskap så att de kan aktivera varandra. Bengalen som är ett mycket spänstigt djur, gillar att klättra och har inga problem att hoppa högt för att komma till favoritsovplatsen.

Rasen är känd för att gilla vatten. Dock kan graderna variera från att plaska i vattenskålen eller i strålen från vattenkranen, till att ta sig ett dopp i badkaret eller ute i sjön. Bland våra bengaler finns det ett par stycken som gärna tar sig en simtur tillsammans med matte medan ett par andra nöjer sig med att plaska i vattenbrynet. Ni kan se några av våra badkatter i galleriet, under Trojas och Comets presentation.

Bengalen kan ibland sägas vara lite ”hundlik”, genom egenskaper såsom apportering och att de gärna går på promenad i koppel. Flera av våra bengaler apporterar gärna sina favoritleksaker, och man får räkna med att ibland är det husses strumpor som ska apporteras också. Våra katter har tillgång till kattgård och går inte på koppelpromenad så ofta, men under tiden de är små tar vi ofta skogspromenader utan koppel, då de följer oss i hälarna och inte avviker mer än ett par meter från husse och matte. De är även vana att följa med oss när vi åker bort och när vi åker in till mina föräldrar eller besöker min mormors äldreboende. Gissa om det är populärt när vi kommer med en eller två katter till tanterna och farbröderna, som samlas i klungor för att få gosetid med katterna.

Alla våra bengaler är otroligt sociala och vill vara med överallt. Hjälpa till, är en ofta förekommande beskrivning av bengalen, som mer än gärna slår sig ner på tangentbordet när mail ska skrivas eller närgånget studerar besticken i diskmaskinen när den ska plockas ur.

Alla våra bengaler pratar mycket med oss men vi har även från första stund pratat mycket med dem också. De svarar och kommer när vi kallar på dem. Besökare är också väldigt intressanta och måste undersökas noggrannt.

När vi kommer hem efter en arbetsdag möts vi innanför dörren av välkomstkommittén, som bara längtar efter att få gosa och leka en stund med husse och matte. Ett härligt mottagande kan jag lova.